Boeken

Ralf Kiefner
Deinen ersten Wal - Vergisst du nie
Verslag Franckh-Kosmos, Stuttgart, 2019
ISBN: 9783440163382 160 p. € 16,99

Ralf Kiefner heeft al een lange carriere als maker van natuurfilms over het leven in de zee achter de rug. Hij is bekend geworden als maker van de documentaire "Giants of the Deep" over de bultruggen die zomers bij Alaska hun voedsel zoeken en zich 's winters in het Koninkrijk Tonga voortplanten. Tonga is overigens één van de weinige plaatsen waar je als tourist met deze dieren kan zwemmen. Daarna heeft Ralf Kiefner nog meegewerkt aan tal van rapportages en documentaires over de mariene natuur. Hij heeft daarbij een bijzondere voorliefde voor walvissen en dolfijnen en heeft ook een natuurgids over deze dieren gescheven die ook als App is verschenen. Onlangs is er een boekje uitgebracht waarin hij verteld over zijn expeditie's en de ontmoetingen die hij daarbij had met walvissen en dolfijnen.

Het boekje begint wat zwaar. Dat auteur legt omstandig uit dat zijn reizen toch geen vakantie's zijn. Zware omstandigheden, veel wachten, niet de luxus van een resort en soms kon er niet eens gedoucht worden. En het filmen van de dieren ging ook niet altijd van een leien dakje want de natuur is immers geen ZOO. Gelukkig leerden de walvissen de auteur "Deemut und Respect". En "Immer sollte man ein verantwortungsvolle verhaltungscodex einhalten". Dit alles om de lezer en toeschouwer te informeren en "für die Schutz der Wale und Delphine te sensibilisieren." Mooi toch ?

Het boek gaat over de vele ontmoetingen die de auteur tijdens zijn carriére had met zeezoogdieren. Er waren ontmoetingen met bultruggen, potvissen, dwergvinvissen en zuidelijke noordkapers en deze worden allen levendig beschreven waarbij natuurlijk ook allerlei wetenswaardigheden over het leven van deze dieren wordt verteld, geheel is in stijl van een goede natuurdocumentaire. Een ontmoeting met een walvis is altijd een indrukwekkende gebeurtenis. De auteur weet dit over te brengen en daarbij een goede balans te vinden tussen het beschrijven van zijn ervaringen en het geven van informatie over de dieren. Het Duits is ook voor een Nederlander vlot leesbaar en de levendige stijl heeft samen met de vele mooie foto's voor een aantrekkelijk boekje gezorgd.

Raymond

WhaleGuide iPhone app guide for whale watching and identification whale and dolphin  WhaleGuide App voor iPhone

WhaleGuide iPhone Android app for diving, nature tourism and ecotourism for identification of marine mammals  WhaleGuide App voor Android

Website Ralf Kiefner en Andrea Ramalho